SÚLAD | Občianske zdurženie SÚLAD | Občianske zdurženie

STRES náš každodenný

25.09.2024

Efektívne uvoľňovanie stresu je liek

Na festivale Ľudskosť som robila malú anonymnú anketu o strese. Tejto téme venujem pozornosť dlhodobo, zaujíma ma všetko ohľadom prevencie. Nemusíme čakať, kým nám stres spôsobí vážne zdravotné problémy, môžeme sa uvoľňovať práve teraz, ak vieme ako.
Anketou som oslovovala všetky vekové kategórie, lebo na individuálnych terapiách vidím, že každý človek, ktorý prichádza popisuje nejaké psychické alebo fyzické obtiaže, ktoré sa so stresom spájajú. V záťažových situáciách stres prežívame, dôležité je vedieť sa o uvoľňovanie vlastného napätia včas postarať a záťažové situácie riešiť.
Anketa mala 3 otázky :
Zažívate stres, ak áno, čo vás najviac stresuje?
Kde v tele stres cítite?
Čo robíte, aby ste stres efektívne uvoľňovali ?
Odpovede na otázky boli zaujímavé.
U detí bolo všetko jasné, stres zažívajú zo zubárov, lekárov, školy, nepríjemných vzťahov….
Cítia ho v krku, žalúdku, v podobe napätia v tele….
Nevedia, čo s tým. Treba im pomôcť.
Popolácia v produktívnom veku mala obrovské množstvo faktorov stresu. Väčšinou popisovali veľa práce, vzťahy v rodine, na nič nie je čas, rýchlosť života, veľa podnetov, málo peňazí, pocity ohrozenia, tlak …. Blokuje im žalúdok, spôsobuje bolesti hlavy, arytmie, úzkosti. Najčastejšie popisovali, že si vedia poradiť športovou aktivitou, rozhovormi s priateľkami, priateľmi, výletmi, kultúrou, vínom…
Dôchodcovia, ktorí odpovedali mali jedinú reakciu na prvú otázku. Stres im spôsobuje politická situácia. Cítia sa nepríjemne, nervózne a bezmocne, bolí ich hlava, objavuje sa nechutenstvo. Vedia si poradiť tým, že vypnú telku.
AKo to naozaj máme s témou stresu ? Berieme stres vážne ? Vieme si efektívne pomôcť ? Máme dostatok zručností na zvládanie alebo uvoľňovanie napätia? Chápeme, čo sa deje v našom tele, keď sme dlhodobo v strese ? Udržiavame si svoju vnútornú a vonkajšiu rovnováhu v živote aby sme stres, čo najmenej zažívali? Ide to ?
Ak máte chuť venovať pozornosť tejto téme viac, napíšte prosím do komentárov vaše skúsenosti s uvoľňovaním stresu, ako inšpiráciu.
V prípade, že vás téma zaujala, pozývam vás na jednodňové stretnutie, kde sa o strese dozvieme viac a naučíme sa zručnosti, ktorými si uvoľníme stres, napätie a niekedy ustúpia aj úzkosti, keď zručnosti praktikujeme. https://sulad.sk/zeny/srdce-v-kruhu-zien/
S úctou Jana