SÚLAD | Občianske zdurženie SÚLAD | Občianske zdurženie

V spojení s prírodou

28.09.2024

Kto hľadá, nájde.

Dnes som v daždi stála vo svojej záhrade a ďakovala som jej za hojnosť, ktorú mi dáva. V tú chvíľu som si uvedomila, že to, čo som hľadala, som našla. Môžem sa zastaviť a úplne prirodzene žiť. Dojalo ma toto poznanie.

 

 

Celé roky venujem svoju pozornosť hlbšiemu vnímaniu prírody. Ako dieťa som cez svojich starých rodičov, zažívala spojenie s prírodou a fascinovalo ma to. Stará mama vyšla ráno na dvor, pozrela sa na lastovičky, mraky, mravce a vedela, aké bude cez deň počasie. Keď išla do záhrady vyzúvala sa, mala k nej úctu, vedela, že nás záhrada živí. Potom som odišla do mesta, začala som chodiť do školy a cítila som, že sa od prírody odpájam, bolo veľa iných vecí, ktorým som venovala pozornosť. Spojenie som si udržiavala cez turistiku, prechádzky v lese, prácu v záhrade a cez intenzívnu potrebu hľadania.

Stará mama odišla s mojim odchodom z detstva a nemala som čas naučiť sa od nej to, čo poznala. Ale videla som cez ňu, že naozaj existuje silné a láskavé prepojenie s prírodou. Potrebujem vlastnú skúsenosť a tak som sa veľa učila pozorovaním. Začala som sa  sústrediť na zákonitosti, o ktorých príroda hovorí. Zistila som, že každý rast začína z vnútra. Vnímala som aj to, že žijeme v rôznych cykloch a tak je našou prirodzenou súčasťou zmena, ktorá má systém. V prírode sa cítim bezpečne a prirodzene a tak z toho vyplýva, že je to priestor bezpečia, ktorý vytvárajú energie udržujúce rovnováhu. A takto môžem pokračovať do nekonečna, lebo príroda je kniha, v ktorej som sa naučila čítať a viem, že to čítanie je nekonečné.  Dávam do pozornosti túto knihu, je v nej všetko podstatné pre život človeka.

Potom som išla ďalej. Začala som skúmať cykly a ich energiu. Systém, o ktorý som sa oprela bol Keltský kalendár, v ktorom je pre mňa zrozumiteľne spojený lunárno-solárny cyklus. Prizvala som k tomuto skúsmaniu aj iné ženy, ktoré mali podobné zámery ako ja. Spoločne sme celý rok prechádzali energiami Splnov a Novov. Potom sme prechádzali solárnym cyklom a stretávali sme sa na jeho sviatky. Začala som vnímať, že energie mesiaca a roku sú v mojom tele, že môj mesačný cyklus je prepojený s mesiacom a zmeny, ktorými prechádzam počas cyklu roka majú svoj systém. Potom som zamerala pozornosť na skúmanie cyklu dňa, aby som sa viac dostala do kontaktu so svojim biorytmom. Všetko vo mne sa upokojilo. S pochopením seba v cykloch, som začala cítiť bezpečie vo svojom tele a následne vo svojom živote. Naladila som sa na matku Zem, na prirodzený spôsob bytia. Nevediac, čo hľadám som sa dostala cez pochopenie cyklov k sebe. Prestala som hľadať, zastavila som sa a odovzdávam to, čo poznám ľuďom, ktorí hľadajú.

Keď som našla vnútorné spojenie s prírodou začala som byť nespokojná so spôsobom života v meste. Turistika a prechádzky prírodou sa mi zdali prázdne.  Ďalší level, ktorý ma pozýval sa spájal s návratom na dedinu. A tak som začala hľadať miesto pre svoj ďalší život. Viedol ma zámer : Vytvorenie malého raja podľa Janky. Potrebovala som to, čo som poznala o prírode v sebe, niekde otestovať. Moje vnútorné nastavenie tvorilo rýchlo a miesto, ktoré som cítila, ako vhodné sa mi otvorilo v plnej paráde. Išla som s rešpektom, sama. Cítila som, že energeticky miesto zvládnem a tak to pôjde aj fyzicky. Čo bolo najdôležitejšie ? Aby som si vždy udržala radosť a lásku pri interakcii s týmto prostredím.

Prišla som v januári, organizovala som prerábanie domu a pozorovala záhradu. Sťahovala som sa v máji, začínalo prvé leto. Vyberala som miesta pre bylinky, kvety, zeleninu a vnímala, aké bytosti a živly sú so mnou na tomto mieste. Pracovala som vždy len vtedy, keď ma záhrada pozývala a ja som cítila naplnenie z nášho spojenia. Dnes som tu a chodím bosá tretí rok. Overila som si hľbku spojenia, vytvorila nádherné priateľstvo s miestom, ktoré ma podporuje. V úcte a láske tu spolu žijeme a navzájom sa obdaruvávame. To množstvo darov, ktoré som dostala tento rok som si uvedomila dnes, stojac v daždi na dvore, so slzami v očiach z dojatia a s pocitom bezpečia v sebe aj okolo seba. Mám pocit, že všetko ide ľahko, prirodzene, že keď niečo spolu s miestom potrebujeme príde človek, ktorý nás doplní, pomôže a ja som vďačná a šťastná za to, že všetko je tu pre nás.

Ďakujem za tieto skúsenosti matka ZEM a teším sa na ďalšie spoločné ladenie. Som zvedavá, k čomu ma pozveš 🙂 Trošku tuším 🙂

Som rada, že to, o čom vo svojej práci hovorím a ľudí tým inšpirujem v každom dni žijem.

S láskou Janka